Gazlı içecekleri içtikten sonra geğirme hepimizde oluyor. Geğirmenin hangi sebeplere bağlı olarak kaynaklandığı ve tedavisinin nasıl yapılacağını bu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.


Yutulan havanın yarattığı şişkinlik hissini azaltmak için başvurulan birinci yöntemin geğirme olduğundan bahsetmiştik. Geğirme mide veya yemek borusundaki havayı boşaltmak için kullandığımız yöntemdir, hava yutmayı alışkanlık haline getirmiş kişilerde şişkinlik veya midede bulunan gazın yarattığı rahatsızlık hissi ile baş etme şekilleri budur. Amaç mide ve/veya yemek borusunu atmosfer basıncı ile eşit düzeye getirmek ve midedeki gazın yarattığı rahatsızlık hissinden kurtulmaktır.


Çok yakın zamanlarda tanımladığı şeklinde geğirme iki şekilde olabilmektedir, bunlardan birincisi yutulan havanın alt yemek borusu kapağını geçemeyip yemek borusunda birikmesi sonucu oluşan mide üstü (yemek borusu kaynaklı –supragastrik) ve kapağı aşıp mideye doldurulan havanın dışarı atılması olayı (gastrik) şeklindedir. Kimi toplumlarda güzel bir yemek sonrası geğirmek teşekkür olarak algılansa da toplumumuzda ayıp ve mide bulandırıcı karşılanır bu yüzden geğiren kişiler ülkemizde bu işi zamanla sessiz yapmayı öğrenir.


Geğirme sosyolojik açıdan kişinin psikososyal sağlığını etkilemekle birlikte gerçek bir hastalık olan gastro özefajiyal reflü hastalığına (reflü) da sebep olabilir. Çok basit bir örnekle olayı anlamaya çalışalım; plastik bir bolonun içine az miktarda su doldurun daha sonra balonu iyice şişirin, balon şiştikten sonra ağız kısmını yüzünüze çevirerek içindeki havayı serbest bırakın, ıslandınız mı?


Balon mantığı mide içinde geçerlidir sürekli hava yutarak bir balon gibi şişen mide geğirme yoluyla birden serbest bırakılan sıkışmış hava yanında bir miktar mide asidi içeren mide sıvılarını, aside karşı dayanıksız olan yemek borusu, yutak, ses telleri gibi yapılara fışkırtmaktadır bu da göğüs arkasında yanma, yutakta ağrı yanma, ses kısıklığı gibi reflü yakınmalarına sebep olabilmektedir.